Украйна назначи днес нов вътрешен министър и нов ръководител на контраразузването като част

...
Украйна назначи днес нов вътрешен министър и нов ръководител на контраразузването като част
Коментари Харесай

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов шеф на контраразузнаването си

Украйна назначи през днешния ден нов вътрешен министър и нов ръководител на контраразузването като част от серия промени във висшите етажи на властта, предшествани от серия корупционни кавги и злополука с държавен хеликоптер, в който почина цялото управление на вътрешното ѝ министерство.

Върховната рада, Народното събрание, утвърди Игор Клименко като нов титуляр на Министерство на вътрешните работи и Василий Малюк като началник на Службата за сигурност на Украйна, съобщи уеб сайтът НВ, цитирайки депутати. Назначенията са по предложение на президента Володимир Зеленски.

Малюк краткотрайно изпълняваше отговорностите на шеф на Службата за сигурност от предишния 18 юли, откакто Зеленски в профил от тази служба Иван Баканов. До този миг Малюк беше първи заместител на Баканов.

Баканов тогава загуби поста си заеадно с основната прокурорка Ирина Венедикова поради многото углавни производства за държавна измяна в ръководените от тях органи. Тогава Зеленски сподели, че до 17 юли 2022 Украйна е записала 651 случая на държавна измяна и съдействие с съветските нашественици в органите на прокуратурата, следствието и други правоохранителни органи.

На 1 февруари Службата за сигурност стартира серия обиски в домовете на видни политици и предприемачи. Сред тяха бяха някогашният вътрешен министър Арсен Аваков и олигархът Ихор Коломойски. Претърсени бяха и домовете на лица, свързани с медийни обвинявания за закупуване на храни за армията на повишени цени. Уволнено беше за един ден цялото управление на митниците.

Тогава на фейсбук страницата на службата си Малюк разгласи, че тя нанася " световен удар по вътрешния зложелател " и разясни, че под това разбиране схваща лица, които с дейностите си в разнообразни сфери вредят на сигурността на Украйна. Той посочи, че става дума за предатели на родината и сътрудници на съветските специфични служби, лица от проведената престъпност, корумпирани държавни чиновници, подкопаващи стопанската система на страната и постоянното действие на отбранителната промишленост.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР